Gå til sidens hovedinnhold

Her er Apples nye iPhone: iPhone X

Artikkelen er over 4 år gammel

Prisen er til å få tårer i øynene av.

(SIDE 3/NETTAVISEN): Tirsdag kveld norsk tid inviterte Apple pressen til den årlige avdukingen av selskapets største nyheter. I år forgikk det hele for første gang i Steve Jobs Theater i Apples nye signaturbygg Apple Park i Cupertino.

Tim Cook slet med å holde tårene tilbake da han åpnet bygget ved å minnes Apple-grunnlegger Steve Jobs, men programmet måtte raskt gå videre. Det mest spennende var selvsagt årets nye iPhone-modeller.

iPhone X

- Vi har jobbet i årevis med iPhones fremtid. Dette er det største steget framover siden vi lanserte iPhone for ti år siden, sa Tim Cook om iPhone X.

Skjermen dekker hele fronten, kalles Super Retina og 5,8 tommer stor. Apple mener skjermen overgår OLED med god margin.

Hjem-knappen er nå borte. Du aktiverer telefonen ved å trykke på skjermen. Du sveiper opp fra bunnen for å åpne hjem-skjermen. Dett virker fra alle apper.

Face ID erstatter Touch ID, og er enkelt og greit ansiktsgjenkjenning. Ved hjelp av infrarødt kamera lager telefonen en digitalt bilde av ansiktet ditt. Telefonen scanner 30.000 punkter i ansiktet ditt, og virker altså også i mørket.

Teknologien bak Face ID utfører inntil 600 milliarder små operasjoner i sekundet.

Telefonene skal ikke la seg lure av bilder eller masker av ansiktet ditt. Sjansen for å lure Touch ID var 1 til 50.000, sier Apple. Med Face ID er tallet 1 til 1.000.000.

Vi er spente på hvor godt teknologien funker i praksis. Den første telefonen Apples Craig Federighi skulle vise teknologien på, ville ikke åpne mobilen og han måtte skifte mobil ... I resten av presentasjonen var gjenkjenningen lynrask.

Batteritiden skal være to timer lengre enn iPhone 7.

Med bakgrunnen av glass kan iPhone X lades trådløst gjennom Qi-ladestandarden. Det vil si at mobilen også kan lades med utstyr som ikke er laget av Apple.

Apple har selvsagt laget sin egen løsning kalt AirPower, hvor du kan legge mobil, klokke og trådløse øreplugger på for å lade alle samtidig. Denne lanseres i 2018.

iPhone X kommer i fargene svart og sølv og koster svimlende 10.990 kroner for 64 GB-modellen og 12.690 for 256 GB-modellen.

Teknologijournalist og blogger Daniel Rosenquist er ikke overasket over prisen, men sier den naturligvis vil svi.

- Jeg er ikke overrasket ettersom det har vært spekulert i denne prisen lenge. Den er utvilsomt ekstremt kostbar, sier Rosenquist til Side3.

- Samsung gjør det samme nå med flere modeller som prises på det nivået vi har vært vant til de siste årene, og toppmodeller som koster ekstra mye.

- Det svir å gi mellom 11.000 og 13.000 for en ny dings hvert år, men jeg tviler ikke på at folk kommer til å gjøre det.

Telefonen lanseres vesentlig senere enn iPhone 8, den 3. november.

Her er lista med de tekniske detaljene:

iPhone 8 og iPhone 8 Plus

Apple avduket også to nye iPhone-modeller som ser nærmest identiske ut med dagens mobiler. De kalles iPhone 8 og iPhone 8 Plus, og er med små unntak helt lik dagens iPhone 7.

På innsiden er det imidlertid en sekskjernes brikke som styrer showet. iPhone 8 er dessuten den første telefonen med en egen grafikk-chip. Det skal gi bedre ytelse og bedre spill, for eksempel.

Også iPhone 8 kan lades trådløst.

Men alt i alt snakker vi om små oppgraderinger i forhold til iPhone 7. Prosessoren er raskere, lyset er bedre, lyden er høyere og kameraet er bedre.

Funksjonen "portrett-lys" til iPhone  8 Plus ser tøff ut. Her analyserer telefonen innholdet i bildet, og så kan du justere lys og bakgrunn i et portrettbilde med imponerende resultat.

iPhone 8 får også støtte for augmented reality - utvidet virkelighet.

Prisen er 699 dollar for iPhone 8 og 799 dollar for iPhone 8 Plus. Mobilene lanseres den 22. september.

Apple Watch Series 3

Apple Watch har vokst til det største klokkemerket i verden, over Rolex. Apple oppdaterer nå klokken med en ny generasjon. Apple Watch Series 3 ser helt lik ut som forrige generasjon, men har fått oppjusteringer under skallet.

Først og fremst fungerer den nå uavhengig av mobilen ved hjelp av 4G-tilkobling. Den kan også kobles direkte til Apple Music. En ny W2-chip skal gjøre også tilkobling via blåtann raskere.

Dessverre har ikke Apple økt batteritiden, som strengt tatt er en av de største ankepunktene mot dagens klokke: Den må lades hver dag.

Prisen i USA blir mellom 249 og 399 dollar, altså tilsvarende dagens klokker. Klokken lanseres den 22. september i USA, men ser ikke ut til å komme til Norge med det første.

Det nye operativsystemet Watch OS4 blir for øvrig tilgjengelig den 19. september.

 

Apple TV 4K

Apple avdukes også en ny og kraftigere Apple TV, Apple TV 4K. Det er med andre ord duket for langt bedre bildekvalitet enn med dagens Apple TV, forutsatt at du har en skjerm som støtter 4K.

I tillegg til 4K får Apple TV nå støtte for HDR-innhold.

På innsiden sitter en A10X-chip, som gir Apple TV fire ganger så god grafikkytelse som forrige generasjon. Det er samme chip som sitter i iPad Pro.

Menysystemet har også fått seg en overhaling. Mer spennende er det at Apple TV trekkes fram som en spillkonsoll med fokus på flerspillere.

Apple TV lanseres den 22. september.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.