Gå til sidens hovedinnhold

Antioksidanten som ligger i myra og venter

Tranebærene strutter av antioksidanter. Sur, litt besk med en klar og dyp oransje farge. Vi betaler blodpris for den i helsekostbutikken, eller blander juicen i vodkaen, slik finnene gjør. Du finner den på myrene våre.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå, seinhøstes, har frostnettene gjort bærene lettere å knaske på, om du skulle ha behov for å fylle på lageret av antioksidanter.

Tranebær, best kjent fra helsekostbutikken som forebygging og behandling av urinveisinfeksjon eller tørkede bær til salaten.

Den unge generasjonen i familien har også innført tranebærjuicen i kjøleskapet etter å ha tatt i bruk finnenes tradisjon med å blande tranebær i vodkaen.

Tranebærene vokser over alt på myrene våre, og er godt kjent av de eldste i befolkningen som sikret seg C-vitaminer under krigen. En annen ivrig tranebærplukker er, ganske riktig, tranene. Når de kommer trekkende om våren og spankulerer skrikende på myrene våre, er det for å plukke i seg den næringsrike bærene som har overvintret på myra.

Karin Enroth liker å være før dem. Hun plukker tranebær på myrene om høsten og putter dem i fryseren for å knaske dem utover vinteren. Eller hun koker gelé. Hun tok Glåmdalen med ut på myra for å vise hvor den næringsrike bomben av antioksidanter vokser. Målbevisst setter hun kursen ut på myra og peker ut de nesten usynlige bærene som ligger gjemt i mosen.

Etter denne bærturen kan jeg ikke gå forbi ei myr uten å lure på om tranebærene skjuler seg i det gulnede gresset. Karin har åpnet en ny verden for en ivrig bærplukker. Og jeg finner den beskjedne bærene over alt på myrene der jeg ferdes på Vestmarka i Åsnes.

Nå vet jeg hva jeg skal se etter: de graskledde, litt tørre myrene. Og jeg leter etter de lange strengene av stilk og små-små blader som slynger seg mellom grastustene – bortover mosen. Langs denne ranken ligger bærene og gjør seg nesten usynlig: rødfargen er bleiket etter frosten, som også har gjort den litt klissete, men bedre på smak.

Karin er ute allerede tidlig på våren for å sjekke blomstringa på myra. Når tranebærene blomstrer, minner den mest om den beskjedne, men vakre vårblomsten linnea. De fine stilkene med de små bladene slynger seg over mosen, og når Karin har avsluttet tyttebærsesongen, er hun tilbake på myra.

Kommentarer til denne saken