Det er nesten trengsel ved disken når vi kommer på besøk til Ingelsrud konditori på Magnor en onsdags formiddag. Det er "trøkk" rundt lunsjtider, og i løpet av en dag er det mellom 40 og 80 innslag på kassa, det betyr enda flere kunder, fordi flere bestiller felles:

- Det går jevnt, så jeg får ikke gjort så mye mellom hver kunde som kommer. Det har gått over all forventning siden vi startet i november 2018. Men i begynnelsen jobbet vi «døgnet rundt» for å komme i orden og få rutiner på alt, sier Andrea.

Tilbake til røttene

Hun kommer fra gård på Tobøl, og har alltid tenkt at hun skulle flytte hjem etter noen år med utdanning og arbeid. Hun er utdannet konditor, og ektemannen er snekker. Begge opprinnelig fra Eidskog. De flyttet tilbake, først til Kongsvinger, i 2013. Andrea jobbet først sammen med mor og søster og drev ei DNT-hytte, så fikk hun jobb på Königs Winger, som hotellet på festningen ble kalt da. Både Micahel og Andrea jobbet mye i denne perioden, for å legge seg opp penger for å ta ei skikkelig jorda-rundt-reise:

- Det var litt av en opplevelse. Vi var i nesten alle verdensdeler, og var borte fra mars til desember. Det var godt å få gjort en slik fin tur før vi slo rot og fikk barn, sier Andrea. Nå har de to, på to og fire år.

(saken forsetter under bildet)

- En av fordelene med å flytte tilbake til hjemstedet, er å få besteforeldre nært på. Det både avlaster litt med barnepass, og er ekstra hyggelig, sier Andrea. Og mor Anne-Grethe Sandnes er også med til daglig i bakeriet, i tllegg til to ekstrahjelper.

De holder til i lokalene etter Magne Holths bakeri, og de er nå i ferd med å bli godt innarbeidet. Men det var ikke planen fra første stund av:

- Nei, tanken var å bo på gården og ha utsalg og ta imot bestillinger hjemmefra, at vi skulle lage en gårdskafé eller liknende. Men det ville jo ikke generere så mye naturlig kundetrafikk på Tobøl. Så dukket dette lokalet på Magnor opp til salgs. En kjøper falt fra, og da ble vi litt nysgjerrige. Vi var til og med her på kveldstid og kikket gjennom vinduene med lommelykt, ler Andrea.

(saken fortsetter under bildet)

Nå er lokalet intimt og koselig men romslig, med retromøbler og en egen avdeling som også kan brukes som møterom.

- Har det meste

- Eidskog har mange fine egenskaper, og beliggenheten er egentlig ganske sentral. Det går an å bo i skogen, samtidig som det ligger lettvint til for å nå både Oslo, Karlstad og Gardermoen, om man trenger å reise. Og så har det kommet flere og flere nisjebutikker, både på Magnor og ikke minst på Skotterud. Vi har virksomheter som Astrids Glass, og selvfølgelig glassverket, vi har Søstun besøksgård, skomaker, og butikker med kvalitetsprodukter utenom kjedene, sier Andrea, som synes hun får stort sett alt hun trenger i egen kommune.

Og hun heier på folk som vil flytte tilbake:

- Hvis én eller ett par flytter tilbake, så tror jeg det er lettere for resten. For da har noen brutt mønsteret med å bosette seg i Oslo eller andre steder i utdanningsfasen. Det er lettere å flytte hjem om man allerede kjenner noen som har tatt steget og flyttet tilbake, sier Andrea.

- Å bo i Eidskog er lettvint og trygt. Og som småbarnsforeldre er vi veldig fornøyde med Eidskog naturbarnehage. Der er det masse uteaktiviteter, og de har høner og grønnsakshage, sier hun.

Det lille ekstra

Selv sørger de altså for at Magnor har en kafé og et bakeri som gir det lille ekstra:

- Vi prøver å følge litt trender og gi et litt bredere utvalg hos folk. Vi satser på god kvalitet. Kaffen er fra et lite brenneri i Oslo, og vi legger sjela vår i bakverket og kakene. Men wienerbrødene, de er det Magne Holth som fortsatt baker, med sin unike oppskrift slik folk kjenner den fra tidligere, sier konditoren og kaféinnehaveren fra Tobøl.

(saken fortsetter under bildet)

Snart flytter hun med mann og barn inn i leilighet i bakeribygget, som snekkermann Michael setter istand:

- Det blir enklere å bo der arbeidsplassen er for en periode, samtidig som vi pusser opp huset på gården jeg kommer fra, for det er det som blir vårt hjem på lengre sikt, sier Andrea.