– Etter 20 sekunder skjønte jeg at dampen var farlig og at vi måtte ut, sier brannsjefen, som var en av de fem som måtte til lege etter at avfettingsmiddel lekket ut i ambulansesentralen.

Brannsjef Bjørn Stolt sier at det var flaks at lekkasjen ble oppdaget før ambulansepersonellet som var på vakt i Eidskog gikk og la seg tirsdag kveld.

– Da vi kom til ambulansestasjonen var ambulansepersonellet i gang med å rydde lekkasjen. Jeg og en til gikk inn, og forsto straks at dette var farlig damp og at vi måtte evakuere, sier han.

Lekket fra ei tønne

Ambulansestasjonen ble avstengt og ambulansevakta er midlertidig flyttet opp til sykehjemmet, hvor beredskapen opprettholdes som før.

– Lekkasjen kom fra ei tønne med avfettingsmiddelet Prikk-bort, som brukes til å reingjøre ambulansebilene. Vesken avgir en damp som kan skade lungene. Derfor ble også alle som hadde utsatt seg for dampen sjekket av lege, forteller Stolt.

– Kjemikaliene avgir en damp som ved avgassing i trange rom over tid kan skade lungene og føre til lungeødem, sier han.

Arbeidstilsynet inn fredag

Det er ennå ikke brakt helt på det rene hvordan lekkasjen har oppstått, men alt tyder på at det har vært en lekkasje fra pumpa som er koblet på tønna. Dette vil man trolig finne mer ut av fredag, da brannvesen og ambulansetjenesten skal gå igjennom hva som skjedde på ambulansestasjonen ved en befaring sammen med lensmann, kommunen og Arbeidstilsynet.