Hedmark Ap vil ha base for ambulansehelikopter for Innlandet i Elverum

HELIKOPTER: Torgeir Michaelsen (tv), helsepolitisk talsmann i Ap og nestleder i Stortingets helsekomité, sammen med fylkestingskandidatene Anne Karin Torp Adolfsen og Thomas Breen på helikopterplassen utenfor Elverum sjukehus. Foto: Rune Hagen

HELIKOPTER: Torgeir Michaelsen (tv), helsepolitisk talsmann i Ap og nestleder i Stortingets helsekomité, sammen med fylkestingskandidatene Anne Karin Torp Adolfsen og Thomas Breen på helikopterplassen utenfor Elverum sjukehus. Foto: Rune Hagen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hedmark Ap legger press på Ap sentralt i kampen for å få til en base for ambulansehelikopter ved Elverum sjukehus.

DEL

[Østlendingen] Helseminister Bent Høie har tidligere vendt tommelen ned for forslaget, og har forholdt seg til at Helse Sør-Øst ønsker å bruke pengene på en annen måte enn en helikopterbase i Elverum.

– Vi lar oss ikke stoppe, sier Thomas Breen, ny fylkestingskandidat og tidligere stortingsrepresentant og helsepolitisk talsmann for Ap til Østlendingen.

– Faktum er at tre områder i Norge ikke er godt nok dekket med ambulansehelikopter. Det rammer 170.000 mennesker. Hedmark og særlig nordøstlige deler av fylket har for dårlig dekning og for lang responstid. Dette bør helseministeren gjøre noe med, sier Thomas Breen.

Prislappen for et fast ambulansehelikopter med base i Elverum er 40–50 millioner kroner.

– Summen bør ikke være avskrekkende, og kan bli lavere ved at Helse Sør-Øst delfinansierer basen i Elverum, sier Thomas Breen.

Mandag ble den nye helsepolitiske talsmannen i Ap, Torgeir Michaelsen innviet i utspillet fra Hedmark Ap og fylkesrådet.

– Dette er en høyaktuell sak. Ap er opptatt av at sikkerheten og beredskap skal gjelde for hele landet og at responstiden ved ulykker skal være innen 45 minutter, sier Michaelsen.

– Kan du love at Aps stortingsgruppe vil gå inn for base i Elverum?

– Nei, jeg reiser ikke rundt og lover bort ambulansehelikopter. Men jeg kan si så mye at argumentene fra Hedmark Ap er vektige, og vil bli tatt hensyn til. Landsmøtet i Ap er tydelig på at beredskapen skal styrkes over hele landet. Det betyr også flere ambulansehelikoptre, sier Michaelsen.

Fylkesråd Anne Karin Torp Adolfsen minner om at Innlandet har store turistdestinasjoner som blant annet Trysilfjellet og at viktige hovedfartsårer går gjennom fylkene – og at det derfor kreves god beredskap.

I høst vil helseministeren legge fram regjeringens forslag til ny nasjonal helseplan. Ambulanse på hjul og i luften kan bli et tema allerede da.

 – Vi håper på støtte fra borgerlige politikere i Innlandet, sier Breen.

Artikkeltags