Synes du kontoen tømmes fortere enn før? Ikke så rart. Omtrent alt vi bruker penger på i hverdagen er blitt dyrere det siste året. Til dels mye dyrere. Som om ikke det er nok, ligger det an til at renta kan stige ytterligere ett prosentpoeng i løpet av året. I så fall øker rentekostnaden på et boliglån på tre millioner kroner med 30.000 kroner i året.

Men for å ta prisene først; konsumprisindeksen (KPI) – som viser prisutviklingen på varer og tjenester som private husholdninger etterspør – har steget med 5,7 prosent fra mai i fjor til mai i år, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Ikke siden desember 1988 har tolvmånedersveksten i priser vært høyere.

«Det er først og fremst økte priser på strøm og drivstoff som gjør at tolvmånedersendringen i KPI er så høy», sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en artikkel på egen nettside.

Men det stopper ikke der. Høy prisvekst på møbler, opp 16,9 prosent fra mai i fjor til mai i år, og matvarer (+ 3,1 prosent) bidrar også til å tappe lommeboka til vanlige folk. Videre har prisene på overnatting har skutt i været i kjølvannet av pandemitiltakene. Et hotellrom koster i snitt 22,9 prosent mer nå enn det gjorde for et år siden.

På toppen av det hele må vi altså belage oss på en merkbar renteøkning framover. Det har vært antatt lenge, men SSB tror nå at den blir kraftigere enn tidligere anslått. I juni forventer SSB at Norges Bank øker renta med 0,5 prosentpoeng – dobbelt så mye som tidligere forventet. Deretter ser SSB for seg renteøkninger på 0,25 prosentpoeng både i september og desember.

I det hele tatt må du lete godt for å finne noe som er blitt billigere det siste året. Alkoholholdig og annen drikke er blitt dyrere, kultur- og fritidstilbud koster mer og transporttjenester har økt i pris. Bare innenfor én kategori har prisene gått ned fra mai i fjor til mai i år, og det er post- og teletjenester. Så om du ikke har råd til å besøke svigermor, kan du alltids ta en telefon.