– Det er ikke den fulle mannen, gubber og alkiser, slik som folk trodde før. Kvinner drikker gjerne mer i skjul enn menn

ALKOHOL OG JUL: Hva gjør du når du selv, eller dine nærmeste, reagerer på at du drikker ofte og alt for mye? Kongsvinger AA-gruppe har døgnbemannet vakttelefon i hele jula.

ALKOHOL OG JUL: Hva gjør du når du selv, eller dine nærmeste, reagerer på at du drikker ofte og alt for mye? Kongsvinger AA-gruppe har døgnbemannet vakttelefon i hele jula. Foto:

– Vakttelefonen er åpen og vi har også to AA-møter i romjula, sier Unni i Kongsvinger AA-gruppe. De er forberedt på mange henvendelser.

DEL

– Telefonen er på, hele tida i jula, forsikrer Unni. Hun er vakthavende og én av dem som møter fast i Anonyme Alkoholikere i Kongsvinger.

Har formiddagsmøter

– Vi startet med faste formiddagsmøter i februar, det er nå åtte-ti som møter på formiddagsmøtene fast. Det er vi veldig glade for. AA stopper aldri, vi stenger aldri!

De kaller seg alkoholikere, men drikker ikke. Medlemmene i AA møtes regelmessig i Metodistkirkens lokaler på stasjonssida i Kongsvinger. De er kvinner og menn i alle aldre. Og de kommer fra hele distriktet.

MØTESTEDET: Noen våger ikke si noe første gangen de kommer til AA-møte i Metodistkirken i Kongsvinger. Nå i jula har Kongsvinger AA-gruppe to møter.

MØTESTEDET: Noen våger ikke si noe første gangen de kommer til AA-møte i Metodistkirken i Kongsvinger. Nå i jula har Kongsvinger AA-gruppe to møter. Foto:

– Det er så viktig at folk skal føle seg velkommen, og at de kommer tilbake. Vi har møte første juledag klokka 19, vi har formiddagsmøte fredag, tredje juledag, klokka 12, forteller Unni i Kongsvinger AA-gruppe.

Kvinnene kommer

– Nå er vi halvparten kvinner og halvparten menn som møter fast. Og vi er i alle aldre. Kvinner deler sine erfaringer på en annen måte enn menn, men alkoholismen er et felles problem.

– Det er ikke den fulle mannen, gubber og alkiser, slik som folk trodde før. Kvinner drikker gjerne mer i skjul enn menn, forteller Unni i AA.

Kom, du behøver ikke si noe

Medlemmene i Anonyme Alkoholikere forteller at møtene gir dem et sterkt fellesskap. Alle vet hva det handler om, men alle har ulike historier.

– Vi er damer, menn, yngre og eldre, vi er AA. Vi har hatt folk som først ikke ville bli med inn. Én person sto på utsiden og sa det ikke var noen vits. Han følte han ikke ville klare å si noe, kommenterer Unni.

– «Men prøv å bli med inn en liten tur, du behøver ikke si noen ting», svarte jeg.

– Han våget og ble med inn. Og han sa ikke noe på det første møtet. Nå møter han fast i Kongsvinger AA-gruppe.

– Flere personer har faktisk møtt opp på AA-møtene våre det siste året, forteller Unni.

– Vi har fast et åpent møte den første onsdagen hver måned. Så startet vi med formiddagsmøtene og det sto en reportasje om oss i Glåmdalen i mars. Summen er at fire-fem personer nå har oppnådd under ett års edruskap. Det er veldig bra! påpeker Unni.

Da Glåmdalen besøkte AA i Metodistkirken på senvinteren, fikk vi med flere hilsener til leserne:

– AA er verktøykassa som gir meg et bedre liv, felles er at vi alle har ulike erfaringer.

– Jeg er så innmari stolt av at jeg har klart å slutte. Og så mye du får gjort når du er edru! Jeg fatter ikke at jeg hadde tid til å drikke.

Her kontakter du AA:

  • Anonyme Alkoholikere lokalt har vakttelefon 45 22 35 19.
  • AA på landsbasis har vakttelefon 91 17 77 70.
  • Kongsvinger AA-gruppe har sine møter i Metodistkirken i Kongsvinger.
  • AA er partipolitisk nøytrale og er ikke tilknyttet noen organisasjon eller en institusjon.

  • Kongsvinger AA-gruppe har møte første juledag klokka 19 og formiddagsmøte fredag, tredje juledag, klokka 12.Artikkeltags