– Det er ikke sant at du må leve sunt for å bli gammel. Jeg har spist og drukket det jeg har ønsket gjennom hele livet. Jeg var storrøyker til jeg var i 40-årene, og fortsatt må jeg ha ett glass vin hver dag. Det tynner ut blodet. Men jeg orker ikke å drikke meg full, sier George Melford Nygaard.

– Ingen god tanke

12. januar blir han 108 år, og etter at Torbjørn Øvrebø fra Lom sovnet stille inn sist uke har «the grand old man» på Roverud overtatt den mannlige norgesrekorden i alder.

– Hvordan er det å være Norges eldste mann?

– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg vet at en som var eldre enn meg døde for noen dager siden, det er jeg blitt fortalt. Men jeg har ikke lyst til å tenke så mye på denne rekorden. Det er ingen god tanke, mener George Melford Nygaard.

Han får være rekordinnehaver og eldst så lenge han er det, mener han, og vil ikke spå om framtida.

Trøsten får være at det er en kvinne som er noen få måneder eldre enn ham. Hun heter Marie Antoinette Andersen, bor i Leirfjord, og var 108 år 29. september.

Hjemme til han var 101

George Melford Nygaard er født og oppvokst i Benson County i Nord-Dakota etter at faren utvandret fra Vestlandet og Norge til Amerika i 1894. Etter et langt liv som snekker i Seattle-området i staten Washington reiste han og kona, Adele – hvis far hadde utvandret fra Austmarka – tilbake til Norge, og de kjøpte hus og bosatte seg på Roverud. Adele døde for 25 år siden, men George bodde hjemme inntil en kraftig lungebetennelse tvang ham til å flytte til Roverudhjemmet da han var 101 år.

– Men jeg har det godt her, sier han.

– En tredje blir slutten

– Du er født i 1910, og har dermed opplevd to verdenskriger?

– Den siste deltok jeg i også. Jeg var marinen, U.S. Navy, og var stasjonert på Hawaii mellom to og tre år, forteller George.

Den første verdenskrigen var han mindre delaktig i.

 

– Men jeg husker endel episoder fra den krigen også. Blant annet minnes jeg at faren min ga bort en av hestene våre til «the army», den amerikanske hæren.

En tredje verdenskrig håper han alle får unngå.

– Det vil i så fall bli slutten for hele jordens befolkning, mener norskamerikaneren.

Det sorte får

George Melford Nygaard liker ikke det som skjer på den politiske arena i gamlelandet hans for tiden.

– Donald Trump er ingen bra mann for USA, mener han.

– Velgerne kjøpte slagordet hans om å gjøre «America great again». Så langt er det ingenting som tyder på at det vil skje, mener George, som har vært demokrat hele livet.

– Alle farmere der jeg kom fra var republikanere. Jeg var den eneste demokraten, og dermed et svart får, minnes George.

Vil ha vin til jul

Selv om han ikke lenger er i fysisk aktivitet, og tilbringer dagene i sengen, er landets absolutte senior klar i tankene, sterk i røsten, fast i blikket – og lys i sinnet.

– Jeg har alltid hatt godt humør. Det må man nesten ha for å leve, spesielt i min alder. Jeg hadde en gang en nabo som alltid var sint og sur, slik vil jeg ikke ha det. I så fall er du sint på livet også, mener han.

– Ser du fram til jul?

– Julaften er bare en vanlig dag for meg. Men det er mye god mat, det er juletre og mange lys, og det skaper jo litt forandring.

I julegave ønsker han at noen kan kjøpe en treliters kartong med rødvin til ham.

– Helst i Sverige. Der er kartongen 100 kroner billigere enn her.

 

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis.