(Avisa Nordland): Mange har tatt ferie og tilbringer noen etterlengtede dager i solen.
Men med sol og varme følger også ansvar for egen hud og helse. En velkjent sommerplage er solbrenthet. I 2020 ble hele 37 prosent av nordlendingene solbrent og én av fire forventer å bli solbrent i løpet av sommeren i år, det viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Farmasiet.
Internett florerer av ulike kjerringråd for hvordan man skal behandle solbrenthet. Farmasøyt i Farmasiet, Stig Henning Pedersen, kommer med en klar advarsel mot flere av «rådene».
– Ikke hør på disse rare rådene, oppfordrer farmasøyten.
(Denne saken ble først publisert i fjor, men er like aktuell gjennom årets sommer.)
Yoghurt, ketsjup og grønnsåpe
I den nevnte undersøkelsen svarer hver andre nordlending at de kjenner til naturell yoghurt som et kjerringråd mot solbrenthud. Tolv prosent svarer også at de har prøvd dette.
– Yoghurt kan nok virke lindrende fordi det er kaldt, men at det faktisk har noe å si for solskaden finnes det ingen garanti for, sier Pedersen.
Andre kjerringråd innebærer blant annet å smøre både ferske tomater og ketsjup utover huden – uten at farmasøyten har mer tro på dette.
– Ketsjup og tomater virker ufarlig, men vil sannsynligvis ikke behandle solskaden, mener han.
Et googlesøk kan føre deg til rådet om å behandle soleksem med grønnsåpe. Det får Pedersen både til å reagere og advare.
– Det er ikke bra å smøre huden med grønnsåpe. Det er altfor sterkt og kan irritere huden ytterligere, advarer han.
– Direkte farlig
I tillegg til solen er det også mange som får et ublidt møte med brennesler i løpet av sommermånedene. I den nevnte undersøkelsen svarte 15 prosent at de møtte på dette problemet i fjor. Også her finnes det kjerringråd som innebærer alt fra eddik og sitron til Zalo og Salmiakk.
– Brennesle går over av seg selv etter noen minutter, så her er det ikke nødvendig med en behandling. Salmiakk har veldig sterke stoffer og kan direkte være farlig å gni huden med, sier Pedersen.
Mens de gode gamle kjerringrådene skyves litt til side, er det ett råd man bør følge.
– Selv om noen sverger til kjerringråd, kan det være skummelt å stole blindt på det. Jeg anbefaler å holde deg til produkter du vet har en effekt. Det beste er å smøre huden med fuktighet – gjerne aloe vera, forteller farmasøyten.
Dette er rådene du bør følge
I tillegg er den beste lindringen en kald dusj for å lindre smertene og at man oppholder seg i skyggen til huden selv har leget.
– Det kan være lurt å unngå solen i 2–3 dager etter du har blitt solbrent. Etter dette bør du være påpasselig med å ikke bli brent igjen, sier Pedersen.
Han forteller at huden ikke glemmer solskadene du får, og med solskadd hud øker sjansen betraktelig for å få hudkreft senere i livet.
– Vær nøye med solkremen og kommer du over tvilsomme kjerringråd på nettet, så anbefaler jeg virkelig å styre unna disse – særlig hvis de inneholder sterke stoffer, avslutter Pedersen.