(Avisa Nordland): Mange har tatt ferie og tilbringer noen etterlengtede dager i solen.

Men med sol og varme følger også ansvar for egen hud og helse. En velkjent sommerplage er solbrenthet. I 2020 ble hele 37 prosent av nordlendingene solbrent og én av fire forventer å bli solbrent i løpet av sommeren i år, det viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Farmasiet.

Internett florerer av ulike kjerringråd for hvordan man skal behandle solbrenthet. Farmasøyt i Farmasiet, Stig Henning Pedersen, kommer med en klar advarsel mot flere av «rådene».

– Ikke hør på disse rare rådene, oppfordrer farmasøyten.

(Denne saken ble først publisert i fjor, men er like aktuell gjennom årets sommer.)

Yoghurt, ketsjup og grønnsåpe

I den nevnte undersøkelsen svarer hver andre nordlending at de kjenner til naturell yoghurt som et kjerringråd mot solbrenthud. Tolv prosent svarer også at de har prøvd dette.

– Yoghurt kan nok virke lindrende fordi det er kaldt, men at det faktisk har noe å si for solskaden finnes det ingen garanti for, sier Pedersen.

Andre kjerringråd innebærer blant annet å smøre både ferske tomater og ketsjup utover huden – uten at farmasøyten har mer tro på dette.

– Ketsjup og tomater virker ufarlig, men vil sannsynligvis ikke behandle solskaden, mener han.

Et googlesøk kan føre deg til rådet om å behandle soleksem med grønnsåpe. Det får Pedersen både til å reagere og advare.

– Det er ikke bra å smøre huden med grønnsåpe. Det er altfor sterkt og kan irritere huden ytterligere, advarer han.

– Direkte farlig

I tillegg til solen er det også mange som får et ublidt møte med brennesler i løpet av sommermånedene. I den nevnte undersøkelsen svarte 15 prosent at de møtte på dette problemet i fjor. Også her finnes det kjerringråd som innebærer alt fra eddik og sitron til Zalo og Salmiakk.

– Brennesle går over av seg selv etter noen minutter, så her er det ikke nødvendig med en behandling. Salmiakk har veldig sterke stoffer og kan direkte være farlig å gni huden med, sier Pedersen.

Mens de gode gamle kjerringrådene skyves litt til side, er det ett råd man bør følge.

– Selv om noen sverger til kjerringråd, kan det være skummelt å stole blindt på det. Jeg anbefaler å holde deg til produkter du vet har en effekt. Det beste er å smøre huden med fuktighet – gjerne aloe vera, forteller farmasøyten.

Dette er rådene du bør følge

I tillegg er den beste lindringen en kald dusj for å lindre smertene og at man oppholder seg i skyggen til huden selv har leget.

– Det kan være lurt å unngå solen i 2–3 dager etter du har blitt solbrent. Etter dette bør du være påpasselig med å ikke bli brent igjen, sier Pedersen.

Han forteller at huden ikke glemmer solskadene du får, og med solskadd hud øker sjansen betraktelig for å få hudkreft senere i livet.

– Vær nøye med solkremen og kommer du over tvilsomme kjerringråd på nettet, så anbefaler jeg virkelig å styre unna disse – særlig hvis de inneholder sterke stoffer, avslutter Pedersen.

Solvettreglene

1; Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent
Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.

2: Bruk klær og skygge som beskyttelse
Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.

3: Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte
Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.

4: Ikke bruk solarium
Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.