(Avisa Nordland) – For mange barn er champagnefrokost den verste starten på dagen de kan få, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Hun ber nå voksne tenke godt gjennom hvordan de ønsker å feire dagen, og snakke om alkohol med gjester på forhånd.

– Få barn er tjent med at foreldrene drikker alkohol før lunsj. 90.000 barn har foreldre som drikker for mye, de trenger ikke at foreldrene får enda en drikkeanledning, sier hun.

Til de som arrangerer frokost eller andre typer tilstelninger, har hun følgende tips:

– Skriv noe i invitasjonen eller i meldinger i forkant om hvordan du ønsker det. Da kan du legge lista på en gjennomtenkt måte, og du slipper at det blir fuktigere enn du ønsker.

Mange dropper alkoholen

Hun forteller at de fleste nordmenn lar være å drikke alkohol når de feirer 17. mai med barn, men at det alltid vil være noen som sliter med å holde seg til den ene velkomstdrinken.

– Man skal kjenne noen godt før man er raus med alkoholen når man ber bekjente til frokost. Det er vanskelig å vite hvem som sliter, og for barna deres kan festdagen fort bli tristere enn man vil bidra til, sier hun i pressemeldingen fra organisasjonen.

Kaski påpeker at barna ofte merker alkoholen lenge før vi voksne tror.

– Barn kan bli utrygge når de merker at voksne forandrer seg. De gjelder også de som ellers har det trygt og godt rundt seg. Barn ønsker seg foreldre som oppfører seg akkurat slik de pleier, også når det er feiring, sier Kaski.

Ta igjen det tapte?

Etter to år uten vanlig feiring med barnetog og sammenkomster, er det grunn til å tro at mange har et ønske om å gjøre litt ekstra stas ut av årets feiring.

– I år vil nok mange ta igjen det tapte med en skikkelig feiring, og det unner jeg oss alle. For de som vil feire med alkohol, er det viktig å være bevisst på hva som er greit, og når det slutter å være hyggelig for alle, sier Ragnhild Kaski i Av-og-til.