Gå til sidens hovedinnhold

«Å stoppe aktiviteter for barn og unge må være blant de aller tyngste tiltakene å trekke opp av hatten»

For abonnenter

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Å dosere rett mengde smitteverntiltak er en krevende øvelse. Utfordringene er ulike fra kommune til kommune, listen over potensielle tiltak innholdsrik. Når Kongsvinger kommune nå stenger ned all breddeidrett, inkludert barneidrett, fram til 15. november kom reaksjonene umiddelbart.

Nødvendig for å begrense smitten – eller en overreaksjon? Tiltak som rammer barn skal jo sitte aller lengst inne.

Reaksjonene lot da heller ikke vente på seg. Foreldre og andre engasjerte i barneidretten er fortvilte over at det nå stopper opp igjen. Tiltaket kommer til tross for at idrettslagene har jobbet iherdig med smittereduserende tiltak. Det har i det hele tatt vært lite smitte som kan spores til barneidrett.

Etter mange reaksjoner kom kommunen fredag med en presisering av hvorfor de mener det er nødvendig å stoppe barneidretten en periode. I flere av nabokommunene er det et betydelig antall barn og unge som sitter i karantene eller isolasjon som følge av covid-19. Innen barneidretten er det vanlig at ungene deltar på tvers av skolekretser og kommunegrenser.

Man frykter med andre ord at treningene kan bli en arena for smittespredning.

Likevel er det interessant å se at hardt rammede Oslo har valgt en annen strategi. Der innfører man forbud mot alkoholservering i hele byen, og det blir totalforbud mot å arrangere sosiale samlinger utenfor private hjem. Treningssentre, kinoer, teatre og svømmehaller stenges for allmennheten. Regler strengere enn det man praktiserer i Kongsvinger, altså. Men barne- og ungdomsidretten får fortsette i Oslo, til tross for det høye smittetrykket. Kamper og turneringer avlyses, men barna kan møtes på trening. Aktiviteter for barn og unge skjermes.

Vi forutsetter at man også i Kongsvinger har dette langt framme i bevisstheten, og at treningene kommer i gang igjen så fort det er forsvarlig. Å stoppe aktiviteter for barn og unge må være blant de aller tyngste tiltakene å trekke opp av hatten. Slik må det også være i Kongsvinger.

Kommentarer til denne saken