Nylig har Kvinnemuseet samlet inn data om hva innbyggerne vet om og ønsker av «kvinnelige» landemerker i Kongsvinger.

Det er ledd i et prosjekt i regi av KORO – Kunst i offentlige rom. De ønsker å kartlegge hvordan kvinners liv og historie synes – eller ikke synes – når statuer, monumenter og skulpturer reises.

På gatenavntoppen

I Kongsvinger kommer vi både bra og dårlig ut – vi har ingen kjente kvinner «på sokkel»; det kunne vi hatt, når vi har kandidater som Dagny Juel og Monica Khristensen, men vi er i Norges-toppen når det gjelder gatenavn oppkalt etter kjente kvinner fra Kongsvinger. Det kom i sin tid til som initiativ fra Kvinnemuseets leder den gang, Kari Sommerseth Jacobsen, da Lierrasta skulle få gatenavn.

 

– Ser man på representasjonen i det offentlige rom, kan det virke som om kvinner ikke har bidratt til samfunnsutviklingen, sier Hilde Herming, initiativtaker til prosjektet Fast plass, og som videreføres i Kongvinger med «Hvor ble det av damene?»

– Vi har fått inn endel innspill etter spørreundersøkelsen som vi har hatt, og kunstner Ane S. Landfald og kartograf Karl Marius Sveen dro på befaring i Kongsvinger og tråkket seg gjennom samtlige veier, sier hun.

Mange kvinner fra Kongsvinger har gjort seg bemerket og er blitt hedret med veier, men det viser seg også at det i stor grad er snakk om veistumper, blindveier og innkjørsler.

 

Ønskebrønnen

I kveld på 8. mars holder Herming foredrag om temaet på Kvinnemuseet, og hun ønsker også innspill fra innbyggerne:

– Vi ønsker å engasjere befolkningen. Etter å ha lest, sett og hørt på ideer, har vi kommet fram til at brønnen i Løkkegata kan være et aktuelt sted å få på plass et slags monument som kan løfte kvinnene opp i lyset.

– I arbeidet med byutviklingsplanen Kongsvinger 2050 kom det fram at folk vil ha flere treffsteder. Kanskje dette kan bidra? sier Herming, men legger til at dette er på idéstadiet. Kanskje kan det være et kunstverk som skal flyttes rundt, eller være permanent. Andre ideer og tanker om kvinnehistoriens plass i det offentlige rom, tas imot med takk!, sier hun.