Gå til sidens hovedinnhold

13 pasienter smittet av listeriose – rakfisk nevnes som mulig årsak

Artikkelen er over 2 år gammel

Siden november har 13 pasienter fått påvist listeriose. De fleste av dem hadde spist rakfisk, men det er for tidlig å konkludere med at det er årsaken.

– Arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, men minst åtte av pasientene har opplyst at de har spist rakfisk før de ble syke, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet.

Foreløpig er det påvist bakterier med lik DNA-profil hos fem av pasientene.

De fleste av de syke bor i Hedmark, Oppland og Buskerud, og er eldre over 70 år med svekket allmenntilstand, ifølge Folkehelseinstituttet.

Risikogrupper advares

Mattilsynet gjentar nå rådet om at eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matvarer som kan inneholde listeria.

Bakterien smitter vanligvis gjennom mat, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten å varmes opp. Mye av dette har vært å finne på mange julebord, for eksempel rakfisk og myke og halvmyke oster, som brie, camembert og andre muggoster.

I tillegg bør risikogruppene unngå følgende matvarer, eller i alle fall spise dem ferskest mulig og aldri etter utgått holdbarhetsdato:

* Gravlaks og røykelaks.

* Oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og lignende).

* Rått kjøtt, gravet kjøtt, tartar, og speket kjøtt, for eksempel spekepølse og morrpølse.

Leger må være obs

Listeriose kan gi ulike symptomer som diaré, milde influensalignende plager, blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Bakterien kan også smitte fra mor til barn under graviditeten og føre til alvorlig sykdom hos fosteret.

Folkehelseinstituttet ber leger være spesielt oppmerksomme på listeriose-symptomer.

Samtidig understreker de at de fleste mennesker tåler mat som inneholder listeriabakterier.

Fire tidligere utbrudd av listeriose er beskrevet i Norge, der rakfisk, økologisk camembertost, og kjøttpålegg var de mistenkte årsakene til smitten, ifølge instituttet.

Kommentarer til denne saken