RAMMER MENN: Prostatakreft er kreftformen som rammer flest menn i Norge. I Hedmark har det blitt en fordobling på 12 år av menn med denne krefttypen (illustrasjonsbilde). Foto: Ole- Johnny Myhrvold

Flere menn med prostatakreft

I Hedmark er det dobbelt så mange menn som har fått diagnosen på 12 år.

Lisa Dahlbak Jacobsen
Lisa Dahlbak Jacobsen Profil E-post
Publisert 13.09.2012 kl 16:08 Oppdatert 13.09.2012 kl 16:43

Tips en venn på e-post:


Prostatakreft

  • Prostatakreft er en kreftform som rammer prostatakjertelen.
  • Kjertelen vokser gjennom hele livet, og med økt alder, vil enkelte menn merke symptomer fra denne veksten (dette er en godartet prostataforstørrelse)
  • Kjertelen ligger i overgangen mellom blæren og urinrøret hos mannen. Dens hovedoppgave er å hjelpe til med å holde sæden flytende.
  • Muligheten for å utvikle kreft i prostatakjertelen er 10-12 %.
  • Kreft innebærer unormal cellevekst eller -deling. Det har sin bakgrunn i genetiske forandringer, mutasjoner, i cellene.
  • Prostatakreft opptrer sjelden hos menn under 50 år, men øker med økende alder.
  • For norske menn er prostatakreft den hyppigste kreftformen. Det oppdages nesten 4000 nye tilfeller hvert år. (Kilde: prostatakreft.no, wikipedia.no)

I 2009 ble det registrert 193 tilfeller av prostatakreft i Hedmark. Det er mer enn en dobling fra 1990, da det var 94 nye tilfeller i fylket.

Det er ingen kreftform som rammer flere menn i Norge, og rundt 4300 menn får beskjed om at de har prostatakreft hvert år. Det tilsvarer 12 menn om dagen.

Undersøkelser viser at folk vet lite om prostatakreft og symptomer man bør være oppmerksom på.

I september kommer Prostatakreftforeningens (PROFO) med sitt roadshow til Kongsvinger. Roadshowet er en del av Prostatakreftaksjonen 2012 «På lag med Prostatakameratene» som går i hele september.

– Målet med roadshowet er å bryte ned noen tabuer og få menn til å snakke om helse. Det kan redde liv, sier Håkon Ola Nesbakk, leder for PROFO Hedmark og Oppland

Gutta trenger å snakke

Prostataaksjonen 2012 er den 8. i rekken, og har som mål å bidra til synliggjøring og fokusering på sykdommen, og være en arena der prostatakreftrammede menn har muligheten til å komme sammen .

I år som i fjor turnerer Nesbakk rundt om i Hedmark og Oppland sammen med andre personer fra PROFO sitt lokallag. De kaller seg Prostatakamerateratene, og byr på kaffe, vafler, og en prat med likemenn som kan gi støtte og råd.

– Vi gutta trenger noen å snakke med. Mange går med symptomer lenge fordi de ikke kjenner til at det kan være kreft, forklarer Nesbakk.

Ved Coop Mega

I tillegg sliter mange med senvirkninger av sykdommen og behandling etter prostatakreft.

– Vi som har eller har hatt sykdommen kan støtte hverandre og dele erfaringer. Mange går med problemer etter behandlingen uten at de gjør noe mer det, sier Nesbakk.

Du kan besøke Prostatakameratene 18.september kl. 1100-1600, ved Coop Mega i gågata i Kongsvinger.

For mer og utdypende informasjon kan du kontakte PROFO-leder Hedmark og Oppland, Håkon Nesbakk, tlf: 957 44 387.