Skal passe på ulven

Video: Tore Huuse Øwre

Skal passe på ulven

VÅLER: Aksjonen Rovviltets Røst (ARR) varsler kamp mot illegal avliving av ulv, og vil heretter være mer ute i skog og mark.

Vidar Nygårdseter
Vidar Nygårdseter Profil E-post
Publisert 30.04.2012 kl 08:49 Oppdatert 20.09.2012 kl 13:31

Tips en venn på e-post:– Vi kommer til å være enda mer ute i skog og mark der det er ulverevir. Samtidig kommer vi til å ta i bruk nye metoder for å sikre ulven, kombinert med at tilstedeværelsen skal skremme eventuelle jegere, eller de som bruker andre metoder for å forsøke å ta livet av ulven, sier Dag Bjørndahl i ARR.

Denne uka ble det kjent at det gjennom sporing av ulv og DNA-analyser, som Høgskolen i Hedmark har gjort i vinter, viser seg at alfadyr i flere av revirene det har vært yngling i de to siste årene, er blitt borte.

ARR mener å ha gode indikasjoner på at flere av disse ulvene kan ha blitt tatt av dage gjennom illegal virksomhet.

Enten ved at de er blitt skutt, eller at de kan ha dødd som følge av at de har spist såkalt giftåte.

Bruke sporhunder

– Vi har flere tips fra Sverige om bruk av giftåte. Vi tror de som vil ulven til livs på norsk side også kan bruke denne metoden, sier Bjørndahl, og viser til at Follo politidistrikt tidligere i år siktet en mann som mistenkes for å ha lagt ut giftåte i skogen ved Trømborgfjella ved Eidsberg.

ARR vil derfor, i samarbeid med venner på svensk side av grensen trappe opp aktiviteten til skogs. Med seg vil de blant annet ha hunder som kan finne fram til eventuelt forgiftet kjøtt som er lagt ut til ulven.

– Vi har et par medlemmer med hunder som er svært drevne på både sporing og lydighet, sier Bjørndahl. I glåmdalsdistriktet og Nes er det dokumentert at det finnes seks revir som enten er helnorske eller som deles med svenskene. Disse vil få jevnlig besøk at ARRs medlemmer i et forsøk på å hindre mulig illegal avliving.

Aurskogreviret

– Det har kommet fram at hannen i Julussa-reviret i Åmot har forsvunnet. Det samme gjelder tispa i Aurskogreviret. Steder hvor det har vært frafall av mye ulv opp gjennom årene, sier Bjørndahl, og viser til at den berømte Galventispa også er blitt sporløst borte etter at den dukket opp i Eidskog i fjor vinter.

ARR har ingen store inntekter utover medlemskontingenten.

Derfor foregår aktiviteten i foreningen i stor grad på bekostning av medlemmenes egen lommebok. Foreningens hovedformål er å jobbe for å ha en levedyktig rovdyrstamme her til lands.

På forsiden nå


...

Bremseklossene falt av utenlandsk vogntog under kontroll

Statens vegvesen holdt kontroll rettet mot tungtransport. Resultatene var ikke spesielt oppløftende.

...

Nytt bakeri utsolgt på to timer

Godlukta møter deg allerede i dørsprekken. Torsdag slo Mette Bunes døra til sitt lille håndverksbakeri helt opp for første gang.

...

Skoglund og Græsberg hjem for å åpne biblioteket

I kveld går Tommy Skoglund går i bokbad med Øivind Roos hos "Kaffelarsen gjør det sjøl. I morgen bader han igjen under nyåpningen av biblioteket på Flisa, mens Roger Græsberg kommer med Bonza Kidz.

...

En industriepoke går mot slutten

I dag slokkes lyset og de siste maskinene stopper hos NorDan. 61 mister arbeidet.