Nå er det slutt på oblatene som norske bileiere har mottatt siden 1993. Foto: Broom.no

Finner du en feil?

Nei, for nå er det slutt på oblatene. Nye regler er akkurat innført.
Knut Skogstad, Broom.no/ANB E-post
Publisert 07.05.2012 kl. 13:53 Oppdatert 07.05.2012 kl. 13:59

Tips en venn på e-post:
Siden 1993 har de dumpet ned i postkassen, klare for å bli klistret på nummerskiltene: Oblatene som har kommet i ny farge hvert år.

Men i år kommer de ikke. Ordningen med oblater er nemlig avviklet, og dermed er det også fritt fram å fjerne de gamle.

Ikke noe krav

Den første dagen med det nye «regimet» var 1. mai. Dermed kan du trygt ta bort oblatene nå – hvis du ønsker. Dette er imidlertid ikke noe krav, hvis du vil, kan du godt kjøre rundt med det røde 2012-oblatet så lenge du vil.

Oblatene ble innført som en synlig og effektiv måte å sile ut de som ikke hadde nødvendig godkjenning for å ferdes ute i trafikken. Gyldig periodisk kjøretøykontroll, betalt årsavgift og forsikring var forutsetningen for å få oblatet tilsendt.

LES OGSÅ: Dette er en trafikkfelle

Ny teknologi

Nå har imidlertid Statens vegvesen utviklet og tatt i bruk nye og mindre ressurskrevende kontrollmetoder for å luke ut kjøretøy. Disse metodene var ikke tilgjengelig da oblatordningen ble innført i 1993.

Ved hjelp av foto- og datateknikk vil Statens vegvesen raskt kunne kontrollere om et kjøretøy har nødvendig godkjenning. Kontrollsystemet er mobilt og kan enkelt installeres i Statens vegvesens kjøretøy.

Norge er ikke først med dette. I Sverige ble oblatordningen avskaffet i 2009.

LES OGSÅ: Dette er veivesenets nye våpen

På forsiden nå