...
Alexander Dale Oen (til venstre) og hans lege Ola Rønsen. Foto: Terje Pedersen, ANB

– Han følte seg ikke uvel

Landslagslege Ola Rønsen tilbakeviser at Alexander Dale Oen var uvel før han mandag kveld ble funnet livløs.

Publisert 02.05.2012 kl 07:21 Oppdatert 02.05.2012 kl 07:34

Tips en venn på e-post:


Fakta om Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen
  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.
  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.
  • Begynte å svømme for Øygarden Symjeklubb da han var fire år gammel. Fra 1995 representerte han Vestkantsvømmerne, før han meldte overgang til Bærumssvømmerne i 2011.
  • Meritter: VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 (første norske OL-medaljevinner i svømming). EM: Gull på 100 m bryst i 2010, sølv på 200 m bryst. Gull på 100 meter bryst i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. Sølv på 100 meter bryst i 2006. VM kortbane: Bronse på 100 m bryst i 2006. EM kortbane: Gull på 100 m bryst i 2011, bronse på 50 m bryst. Bronse på 100 m bryst i 2006. Han fikk i tillegg åtte kongepokaler.
  • Personlige rekorder, langbane: 200 m bryst: 2.09,68 (12/8-10, nordisk rekord). 100 m bryst: 58,71 (25/7-11, nordisk rekord), 50 m bryst: 27,20 (25/7-11, nordisk rekord). Kortbane: 200 m bryst: 2.06,26 (19/3-10, norsk rekord). 100 m bryst: 57,05 (9/12-11, nordisk rekord).
  • Alexander Dale Oen ble av Det europeiske svømmeforbundet kåret til Europas beste herresvømmer i 2011. Han ble i 2009 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2012 fikk han utøvernes pris og prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.
  • Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.
  • (Kilder: NTB arkiv, Store norske leksikon, Wikipedia)

– Det var absolutt ingen tegn til at det var noe galt, sa Rønsen på et pressemøte i Flagstaff tirsdag, skriver Bergens Tidende.

Avisen er en av flere norske aviser som var til stede på pressemøtet på den lokale politistasjonen i byen Flagstaff i delstaten Arizona der det norske svømmelandslaget har vært på treningsopphold i tre uker.

Tomt sete

Olympiatoppens OL-lege tilbakeviste dermed opplysninger som tidligere var kommet fram, om at Alexander Dale Oen hadde følt seg uvel før han falt om mandag kveld.

Rønsen forteller at han ikke så noen tegn til hjerteproblemer hos Alexander Dale Oen før svømmerens plutselige bortgang mandag. OL-legen forteller at ingen merket noe til at Dale Oen kunne være syk, skriver VG.

– Absolutt ingenting. Vi kom hjem etter å ha spilt golf. Så hadde han en seanse med fysioterapeuten. Så fortalte han at han bare skulle ta en dusj før de skulle samles til middag. Så ble han borte altfor lenge, forteller Rønsen.

Vond skulder

Det var ingen ting som tilsa at Dale Oen var i dårlig form. Han gikk heller ikke på noen medikamenter, melder NRK.

– Det var ingen tegn på at han hadde noen som helst problemer eller var i dårlig fysisk form. Han har slitt litt med vond skulder, men han gikk ikke på noen medisiner, og det var ingenting som var unormalt i forhold til hans fysikk, sier Rønsen.

Legen var selv med på obduksjonen av den unge toppidrettsmannen tirsdag, men foreløpig er det en gåte hvordan den tilsynelatende friske og svært veltrente 26-åringen plutselig kunne falle om og dø.

– Jeg har vært med på den foreløpige obduksjonen i dag på vegne av familien. Men det er ikke mulig å si noe om rapporten som skal utarbeides nå, sier Rønsen.

– Har grått sammen

OL-legen forteller at dødsfallet kom som et sjokk på hele svømmelandslaget.

– Vi er i sjokk. Vi sørger med familien. Vi prøver som best vi kan å holde laget sammen. 26 personer er her. Vi har vært her i tre uker. Vi reiser hjem i morgen. Men dessverre kan vi ikke reise hjem med alle sammen, sier Rønsen.

Landslagssjef Petter Løvberg sa i en pressemelding tidligere tirsdag at ord ikke kan beskrive sorgen. På det 20 minutter lange pressemøtet gjentok han hvor vanskelig dødsbudskapet har vært.

– Vi har grått sammen, sa en svært preget Løvberg, mens han kjempet mot tårene, skriver VG.

Både Rønsen og Løvberg karakteriserer OL-sølvvinneren og verdensmesteren som en av Norges fremste idrettsutøvere.

– Han var en spydspiss for Svømme–Norge. Han skaffet Norges første OL–sølv og VM–gull, og hans meritter ville uten tvil ha fortsatt, sier Løvberg.

Funnet i dusjen

Alexander Dale Oen ble funnet av lagkameratene sine klokken 19.50 mandag kveld. De hadde reagert på at han brukte veldig lang tid i dusjen etter å ha kommet inn etter en rolig tur på golfbanen. De fant ham livløs, og 26-åringen ble en snau time senere erklært død på et sykehus i byen.

Politiet etterforsker saken, noe som er vanlig prosedyre ved slike plutselige og uventede dødsfall i USA.

Senere tirsdag kveld skulle svømmelandslaget ha en minnestund sammen med Sjømannskirken.

– Det tror vi vil være bra for oss alle, sa landslagssjef Petter Løvberg tidligere tirsdag. (ANB–NTB)

På forsiden nå


...

Rørlegger søkte politisjefens jobb ved en feiltagelse

Den 34 år gamle rørleggeren fra Charlottenberg, som figurerte i vår søkerliste til sjefsstillingen ved Kongsvinger politistasjon, hadde aldeles ikke ment å tilby sin kompetanse for politikorpset.

...

Unge hedmarkinger gambler med livet

I fjor hadde Hedmark nesten 700 trafikkuhell der unge mellom 15 og 24 år var innblandet. Dette viser statistikk som Gjensidige har gjennomgått blant unge på landsbasis.

...

Drapssiktet er ikke snakkevillig

48-åringen som er siktet for drapet på ei kvinne i Grue, har ennå ikke avgitt noen skikkelig forklaring, og er fortsatt innlagt på psykiatrisk avdeling. Han er varetektsfengslet i fire nye uker.